Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu tedavisi, kliniğimizde sıkça uyguladığımız bir tedavidir. Gündelik yaşamda insanlar birbirleri ile sosyal ortamlar sayesinde iç içe yaşamaktadırlar. Bunun gibi birliktelik durumlarında her insan ister istemez başka kişiler ile yakın temas içerisinde olmaktadır. Ağız kokusu hastalığına maruz kalan bir kişi için bu ortamlara girmek oldukça sıkıntılı bir durum olmaktadır. Durum böyle olunca da kişide kendine güvensizlik ve çekingenlik gibi olumsuz haller meydana gelmektedir.
Ağız kokusunun Nedenleri:
Ağız kokusu tedavisi için önce ağız kokusunun nedenleri tespit edilmelidir. Bu nedenler arasında en bilineni ağız temizliğinin sağlanamamasıdır. Ağzını günlük olarak fırçalamayan veya temiz tutmayan kişilerde ağız kokması vakalarının da yaşanması kaçınılmaz bir gerçek olmaktadır. Ağız kokusu problemi yaşayan kişilerin hem fiziksel olarak başka kişilere yaklaşması sıkıntılı olmasının yanı sıra, psikolojik olarak da kendine olan zararı ortaya çıkmaktadır.
Kokusuna Neler Neden Olmaktadır?
- Öncelikli olarak etrafımızda yaşamakta olan insanlara bakacak olursak sigara ve alkol kullanımının oldukça fazla olması nedeni ile insanların ağızlarının kokması kaçınılmaz bir gerçektir.
- Yenilen veya içilen besinlerden kaynaklı olarak ağız kokuları da yaşanmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak dişlerin iç kısımlarına kaçan besinler, soğan ve sarımsaklar gibi kokuya oldukça meyilli olan besinler ağız kokularına neden olmaktadır.
- Belli sebeplere dayalı olarak veya doğuştan gelen ağız kuruması sorunları yaşayan kişilerde de ağız kokması hastalığı yaşanmaktadır.
- Ağzın kokmasının en büyük nedenlerinin en başında ağız içi bakımının aksatılması yer alırken ilaç kullanımı içerisinde olan hastaların da kullanmış oldukları ilaçlara bağlı olarak mecburiyetten ağız kokması problemleri yaşamaları olağan bir durum olarak görülmektedir.
Koku Tedavileri Nelerdir?
- Ağız kokusu yaşayan kişilerin en başta yapmaları gereken durum, ağız içi hijyenine oldukça önem göstermeleri gerektiğidir.
- Ağız içinin kötü kokmasının nedenleri arasında bulunan dişler, düzenli olarak bakımları yapılmadığı sürece kişilere zor anlar yaşatabilmektedir.
- Ağız kokusu sıkıntısı yaşayan bir hastanın bir hastaneye giderek doktoru yardımı ile anti bakteriyel destekli ilaç alımı yapmasının yanı sıra ağzın temiz tutulmasını sağlayan gargaralardan da istemesi gerektiğini bilmelidir.
- Günlük olarak çiğnenmekte olan sakızlar haricinde çinkolu sakız olarak piyasada satışa sunulan sakızların alınıp kullanılması halinde diş aralıklarında bulunan bakterileri temizlediği bilinmektedir.
Ağız Kanseri Teşhisi
Ağız kanseri teşhisi şikâyetleriniz sonucu uzman hekimin yapacağı taramalar ile konulmaktadır. Uzman hekimlerimiz ağızda oluşan ve geçmeyen yaralar, kanamalar, pamukçuklar gibi şikâyetlerinize bakıp, ağız kanseri teşhisi koymaktadır. Erken yapılacak bir teşhis sayesinde kansere yakalanan kişi tedavi edilmesini gerektiren önlemlerin de alınacağı için kanseri atlatmasının önü açılmış olacaktır.
Ağız Kanserine Yakalanma İhtimali Olanlar Kimlerdir?
Öncelikli olarak gündelik hayatta hemen herkeste görmüş olduğumuz sigara alışkanlığı ağız kanserine sebebiyet veren ilk madde özelliği taşımaktadır. Sigarayı takip eden bir diğer madde ise alkol alışkanlığıdır. Sigara ve alkolün içlerinde yer alan ve insana oldukça fazla zararı olan zehir ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler kişinin ağız içinde deformasyonlara neden verdiği için ağız kanserine yakalanma oranlarını da bir hayli fazla şekilde artırmaktadır.
Ağız Kanserinin Bulaşıcı Özelliği Var Mıdır?
Ağız kanserinin bir başka insana bulaşma gibi bir özelliği bulunmamaktadır. Çevremizde görmüş olduğumuz kişilerden ağız kanserine yakalanmış olanlar arasında bulaşma yolu ile geçmesi söz konusu değildir. Ağız kanserinin birçok kişide görülmesinin ana nedeni sigara ve alkol tüketiminin oldukça fazla olmasından kaynaklandığını söylemekte yarar vardır.
Ağız Kanserinin Tedavi Edilme Şekilleri Nelerdir?
Radyoterapi sayesinde ağız kanseri geçiren kişilerin ağız içlerinde oluşan tümörün küçültülme işlemi yapılmaktadır. Bu yapılan çözüm yöntemi kanseri bir anda tamamen geçirmemektedir.
Kemoterapi yöntemi sayesinde ağız kanseri hastalığına karşı yapılan bu yöntemde ise ilaçlar yardımıyla hastanın iyileştirilmesi düşünülmektedir. Kemoterapi gören bir hastanın ağız içine uygulanan ilaç sadece ağzına değil diğer organlarına da etkisi olmaktadır. Buna en iyi örnek saçlarda dökülmelerin yaşandığını gösterebiliriz.
Son yöntem ise ameliyat ile ağız kanserine çözüm aranmaktadır. Diğer iki yöntemden sonuç alınamaması durumunda cerrahi bir durumda ameliyat sayesinde tümörlü olan kanser hücresi kesilerek alınmaktadır. Bu sayede kanserin ağız içi haricinde başka kısımlara yayılmasının da önüne geçilmiş olunmaktadır.